Вчені провели багато досліджень і довели, що деякі харчові звички сприяють ожирінню і погіршенню здоровʼя. Причиною, насамперед, є порушення режиму харчування і переїдання. Справа у тому, що більшість людей харчуються, коли випаде можливість, не стежать за розміром порцій, вживають їжу перед телевізором або під час перегляду новин.
Головні проблеми:
- Порушення режиму харчування
- Переїдання
- Вживання їжі перед телевізором або під час перегляду новин
- Забагато цукру і солі в раціоні
- Вживання трансжирів
- Відсутність сніданку
А ось чого не варто боятися, так це жирів — запевняють фахівці. Вони необхідні для роботи багатьох органів і систем. Проте жири бувають різними. Руйнівними для організму є трансжири. Ліпше вживати продукти, що містять поліненасичені жирні кислоти. Вони підтримують здоров'я мозку, серця, шкіри, очей та суглобів.
"Вони містяться у морській рибі: сьомга, форель, оселедець, скумбрія. Частково ці кислоти синтезуються з рослинних жирів. Вони є незамінними, тому хоча би раз чи два на тиждень треба вживати одну порцію морської риби", — розповів нутриціолог Віктор Мандзяк у програмі “Ранок Вдома” на каналі “Дім”.
Якщо говорити про цукор як кристалічну речовину, то без цього продукту обійтися можна. Але це не означає, що потрібно повністю виключити цукор з раціону. Він робить нашу їжу смачнішою, а життя яскравішим.
"Нічого немає поганого в тому, щоб споживати цукор у вигляді напоїв, чаю, кави, кетчупу, хлібу. Треба тільки дозувати. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує обмежити споживання цукру до 10% від калорійності", — зазначає експерт.
Рекомендована кількість цукру — до 50 грамів на добу. Ми споживаємо їх у соках, меді, хлібобулочних виробах та в інших продуктах.
Сіль — необхідний нутрієнт для нашого організму, котрий теж варто дозувати. Не більше 5 грамів солі щодня не зашкодить організму.
Також не варто забувати про сніданок — найважливіший прийом їжі. Він дає організму сили та енергію на весь день і запускає процес травлення.
"Зранку для того, щоб розщепити їжу, організм витрачає трошки більше калорій, ніж ввечері. Це додаткові енерговитрати організму для сучасної людини, яка занадто мало витрачає калорій. Зранку підвищена чутливість до інсуліну. Організм краще забирає глюкозу з крові після споживання їжі саме зранку", — пояснює нутриціолог.
Снідати бажано білковою їжею. Вона добре насичує та містить незамінні амінокислоти, які відновлюють клітини нашого тіла. Якщо ж довелося таки пропустити сніданок, переконайтеся, що протягом дня ви отримаєте достатню кількість поживних речовин і води.
"Найпростіші рекомендації для людини, яка хоче оздоровитись — харчуйтеся на основі їжі, яку створила природа. Наше тіло формувалося в умовах споживання натуральної їжі. Це овочі, фрукти, нежирне м'ясо, риба, нежирні молочні продукти, бобові, горіхи, насіння. Така їжа багата цілющими речовинами, вітамінами, мінералами, повноцінним білком і клітковиною", — підсумував експерт.